POM2020 ja MIOA 21.2 – 1.3.2020

  • Artikkeli julkaistu:3.3.2020

POM (Portugal O meeting)

Vuosittain keväällä järjestettävä Portugal O- meeting on Portugalin suurin suunnistustapahtuma. Ilmoittautuneita tapahtumassa oli yhteensä noin 2400, 36 eri maasta. Suomesta oli mukana eri seuroista yhteensä n.300 suunnistajaa. Rasti-Jusseista mukana olivat Heikki ja Sari Koskela sekä Tapio Kujala. POM2020 tapahtumaan sisältyi mallisuunnistuksen lisäksi 4 osakilpailua ja lisäksi kaksi sprinttikisaa, joista toinen juostiin illan pimennyttyä. Sprinttikisoja ei laskettu POM:in pisteisiin, joten päätimme jättää suosiolla yö-sprintin väliin muutenkin tiukan ohjelman vuoksi. Sinesissä kävimme testaamassa sprinttitaitoja valoisaan aikaan maanantain keskimatkan jälkeen.

POM2020 kisattiin Lissabonista etelään n. 120 km päässä olevassa Santiago Do Caceem kaupungin lähimaastoissa. Ensimmäinen osakilpailu oli 1:4000 sprinttikartalla ja pituudeltaan pidennettyä keskimatkaa vastaava kilpailu. Kilpailu suunnistettiin iltapäivällä lähes helteisissä olosuhteissa mäkisessä kaupunkimaastossa. Toinen osakilpailu oli pitkämatka (WRE) ja kisattiin n 10 km päässä Santiagosta pohjoiseen. Sää oli edelleen helteinen jo aamupäivällä ja koko reissun kuumin päivä osui tälle sunnuntaille. Maastoon tottumattomina piikkipuskat pääsivät yllättämään ojanotkoissa. Niihin saattoi tarttua niin lujasti kiinni, että irrottautuminen otti aikaa minuuttitolkulla ja kisan jälkeen oli käytävä ensiavussa hoidattamassa verisiä haavoja. Vihreälle ei siis ollut asiaa jatkossa… Heikki tiputti hässäkässä lisäksi silmälasit, kisa meni taisteluksi kohti maalia. Hyväksytty suoritus kuitenkin tuli ja rastiviikon yhteistulos ei vesittynyt.

Ensimmäinen POM sprintti oli iltakisana avauspäivän osakilpailun jälkeen pimeällä. Toinen sprintti juostiin Sinesissä kolmannen päivän keskimatkan jälkeen myöhäisenä iltapäivänä valoisissa olosuhteissa Atlantin rantakaupungissa n. 20 km päässä Santiagosta. Neljäs, eli viimeinen osakilpailu tiistaina piti olla pitkämatka, mutta lyhennettiin järjestäjien päätöksellä pidennetyksi keskimatkaksi kilpailualueelle osuneiden hakkuutöiden vuoksi.

Maastotyyppi Portugalissa on täysin Suomen perinteisestä talousmetsästä poikkeava. Metsä Portugalissa muistuttaa enemmän niittyjä tai laitumia. Parhaimmillaan tarjolla on golfkenttien lähimaastoja muistuttavaa lyhyttä karheikkoa. Maaperä on kauttaaltaan hiekkapohjaista ja nopeaa edetä. Vauhtia hidastaa paikoitellen maaperän muokkaus, joka tekee alustasta epätasaisen. Harvakseltaan maisemaa koristavat ikivihreät Korkkitammet, joista Portugali myös hyvin tunnetaan. Myös mäntyä ja lyhyttä pensaikkoa kasvaa jonkin verran. Haastavuutta löytyi silti kumpuilevasta moneen suuntaan taittuvasta käyräviidakosta, jossa näkyvyyttä ei rajoita niinkään kasvillisuus vaan korkeuserot. Rannikon lähellä kiviä ei maastosta pahemmin löydy. Rastipisteet ovat pääosin notkoja, puita tai muita maaston muotoja.

Kartat olivat todella hyviä ja kilpailut hyvin järjestettyjä. Pientä suurpiirteisyyttä oli havaittavissa alkuviikosta mm. WC:n ja opastusten kanssa, mutta muuten kaikki sujui pääosin loistavasti.

POM kaikki kartat: http://pom.pt/archive/2020/maps/

POM tuloksia

MIOA (III Meeting Internatiol Orienteering Arraiolos)

POM:in jälkeen tiistaina suuntasimme illaksi Evoraan, n. 120km koiliseen Santiagosta. Evorasta tuli loppuviikon tukikohtamme, josta ajoimme pohjoiseen Arraiolokseen harjoituksiin ja kilpailuihin. Arraioloksessa oli tarjolla valmiita harjoituksia keskiviikkona ja torstaina sekä mallisuunnistus viikonlopun kisojen tyyppimaastossa perjantaina. Näistä käytimme torstain ja perjantain hyväksemme. Viikonloppuna suunnistettiin paikallisen seuran (Gafanhori) järjestämänä kaksipäiväinen suunnistuskilpailu, joista lauantain keskimatka oli WRE-kisa ja sunnuntaina pitkämatka.

Kuva: Catia Margues (Gafanhori orienteering)

Kilpailuissa oli 800 osanottajaa, jotka edustivat 17 eri maata. Suomesta mukana oli n. 120 osanottajaa. Arraioloksen maastotyyppi oli pääosin samaa kuin POM, mutta kiviä ja kalliotakin alkoi löytyä enemmän. Valtavat kumpuilevat laidunalueet halkoivat Evoran lähimaastoja ajomatkalla Evorasta pohjoiseen 30 km päähän Arraiokseen.

Kuva: Câmara Municipal de Arraiolos

Ohjelmaa oli siis vähintään riittävästi, vaikka jätimme POM:in jälkeen keskiviikon kokonaan suunnistuksen osalta välipäiväksi, myös Arraioloksen iltasprintti jäi väliin. Jostakin syystä Portugalissa ollaan innostuneita sprinttaamaan pimeällä.Tuloksia alkoi RaJun iskuryhmälle syntyä viikonloppuna, kun Sari oli MIOA:n yhteispisteissä 4. (D55) Heikki 9. (H55) Tapion säestäessä 10. sijalla. Sää muuttui viikonlopuksi sateiseksi ja enemmän tuuliseksi, lämpötila pysytteli kuitenkin n. +15 tuntumassa. Kokemuksena POM ja MIOA olivat hienoja, paljon suunnistusta ja vapaa-aikaakin jäi sopivasti.

Tuloksia: http://www.orioasis.pt/oasis/events/2114/results2dias.html#W70  

Matkaseuraksi olisi sopinut enemmänkin oman seuran värejä kantavia suunnistajia. Todetuksi tuli, että olosuhteet kuten mm. kartat ja maastot ovat kunnossa. Tätä kannattaa miettiä seuraavan talven leirisuunnitelmia tehtäessä. Reissu osui sopivasti nyt hiihtolomaan. Suunnistusmatkoja järjestävät Daniels Travel sekä Suunnistusmatkat. Myös omatoimisesti voi Portugaliin lähteä.