Kuntorastit

Rasti-Jussien järjestämillä kuntorasteilla suunnistajat pääsevät suunnistamaan lähimaastoissa kukin oman taitotason ja kuntonsa mukaisia ratoja. Kuntorastikausi alkaa huhtikuussa ja kestää syys-lokakuun vaihteeseen.

Talvikaudella järjestetään sunnuntaisin 10 krt Talvirastit, lumen tuloon saakka maastossa ja sen jälkeen korttelirasteina. Seura linkkiä!

______________________________________________________________________

Kuntorastit 2022

Kuntorastipäivä on kesäkaudella maanantai. Lähtö tulee ajoittaa klo 16:30–18:30 välille (syyskuusta lähtien klo 16:30-18.00). Kukin liikkuu maastossa omalla vastuullaan.

Omatoimirastit jatkuvat, eli suunnistus on mahdollista omatoimisesti kuntorastiviikon sunnuntaihin klo 15 saakka. Maastossa on rastiliput. Kartat verkkokaupasta tai Sjoen Intersportista.

Radat

 • RR ja TR radat ovat helppoja ja suunnistusta aloittaville lapsille tehtyjä. (katso iltarastiohjelmasta merkintä TR/RR)
 • D-rata 2-1,5 km tehdään hyvin helpoksi polkureitiksi, vaikka maasto joskus voi aiheuttaa helppouteen hiukan vaikeutta.
 • C-rata 3-3,5 km helpohko, mutta hyvä osata jo vähän kartanlukua.
 • B-rata n. 4-5 km hieman helpompi kuin A
 • A-rata n.5-7 km voi olla vaativa tai erittäin vaativa
 • E-rata yli 7 km voi olla erittäin vaativa
 • Pyöräsuunnistus-ratoja on 2 eri pituista (katso iltarastiohjelmasta merkintä PySu)
 • Kuntorastiohjelma julkaistaan kuntorastikalenterin lisäksi, Rastilippu-palvelussa ja Epari-lehden seuratoimintapalstalla.

Kuntorasteilla on käytössä elektroninen leimaus, eli ajanotto ja leimaus tapahtuvat Emit-kortilla. Voit halutessasi mennä maastoon myös ilman ajanottoa, jolloin et tarvitse Emit-korttia.

Emit-kortteja myy mm. Suunnistajan Kauppa, jolla on myymälät Tampereella, Helsingissä ja Turussa sekä verkkokauppa. Hinta on 69-82 euroa. Ellei sinulla ole omaa korttia, voit vuokrata sellaisen kuntorastien toimitsijalta.

Muistilista kuntorasteille:

 • Valitse rata taito- ja kuntotasosi mukaan, kartan ja vuokra-Emitin saat toimitsijalta.
 • Suunnistaja lisää nimensä oman ratansa lähtölistaan ja palatessa ruksin samaan listaan merkiksi, että on palannut maastosta.
 • Nollaa Emit-korttisi sisäänluvun jälkeen ennen maastoon lähtöä pitämällä korttia 0-leimasimella 2-5 sek. Nolla leimasin on merkitty kyltillä “Lähtö”. Aika alkaa kertyä, kun nostat korttisi 0-leimasimesta.
 • Kun saavut maaliin, leimaat maalileimasimella. Vie tämän jälkeen Emit-korttisi tulospalveluun. Kortin sisältämät tiedot luetaan tulospalveluun. Tämän jälkeen sekä kokonaisaikasi että rastiväliajat ovat luettavissa www.rastilippu.fi/tulokset
 • Jos et halua aikaa, keskeytät tms, ilmoita järjestäjille Emit-purun yhteydessä
 • Pyydä opastusta ja ohjeita, jos sinulla on siihen tarvetta.
 • Auta maastossa apua tarvitsevia.
 • Liikkuminen kielletyillä alueilla (pihat, puutarhat ym.) rajoitukset on huomioitava

Maksut

 • Karttamaksu on 7 € yli 20-vuotiailta. Alle 20-vuotiaat suunnistavat aina ilmaiseksi.
 • Henkilökohtaisia kausikortteja myydään www.rastijussit.fi/kauppa hintaan 75 € kpl. (sama kuin EPSU-iltarastikortti, joka käy lähes kaikkien EP:n alueen seurojen kuntorasteilla). Hankkimalla Rasti-Jussien kautta EPSU-kausikortin, voit suunnistaa EP:n alueella yhdellä maksulla.
  HUOM! Kortti ei tuo automaattisesti Rajun jäsenyyttä. Maksa jäsenmaksu erikseen.
 • Liikunta- ja kulttuurisetelit (Smartum, TYKY ja Virike)
 • Mobiilimaksut 
  • e-Passi  – mobiili+verkkomaksu, SmartumPay, Edenred ja Eazybreak –mobiilimaksut käyvät maksuvälineenä.

Tulokset

Rajun kuntorasteilla on käytössä Rastilippu-palvelu. Tulokset online-periaatteella jo tapahtuman aikana sekä jälkeen löydät: www.rastilippu.fi/tulokset

Rastilippu-palveluun kootaan Suomen lähes kaikki kuntosuunnistus tapahtumat. Voit etsiä kuntosuunnistustapahtumia Rastilipun karttapalvelusta sijaintisi mukaan. Rastilipun kautta on myös mahdollisuus ilmoittautua kuntorasteille ja maksaa osallistuminen (ei vielä Rasti-Jusseilla käytössä). Tapahtumien tulokset ovat näkyvissä palvelussa ja kirjautuneilla osallistujilla on mahdollisuus tarkastella omaa tuloshistoriaansa. Tutustu www.rastilippu.fi

Vakuutus

Kuinka Kuntosuunnistajan Sporttiturva-vakuutus hankitaan?

Kuntosuunnistajan Sporttiturva-vakuutuksen hinta on yhteensä 15 € ja se ostetaan Suomisport-portaalista.

Kirjautumisen jälkeen valitaan ”lisenssin” osto, sen jälkeen laji (Suunnistus) ja  ostotapahtumaksi valitaan ”Kuntosuunnistajan Sporttiturva-vakuutuksen palvelumaksu 2 €”. Tämän jälkeen valitaan seura ja sitten ”Kuntosuunnistajan Sporttiturva-vakuutus 13 €”.  Hyväksytään valinnat ja siirrytään maksamaan verkkopankissa.

Vakuutuksen kokonaishinta on 15 € ja se on voimassa ostohetkestä hankintavuoden loppuun.  Ostotapahtuman jälkeen saat vahvistuksen ostosta sähköpostiisi.

Siirry ostamaan vakuutus.

Lähtisinkö suunnistuskilpailuun?

Suunnistuskilpailuissa on sarjoja kaikenikäisille ja -tasoisille suunnistajille alkaen 8-vuotiaista aina 85-vuotiaisiin saakka. Kuntosuunnistajille on tarjolla kilpailutapahtumissa ns. kuntosuunnistus, jossa lähtöajan ja radan voit vapaasti valita. Kilpailuissa pääset suunnistamaan ajantasaiselle kartalle ja kokeneen ratamestarin laatimille radoille, joissa erilaiset taitotasot on huomioitu. Lähde rohkeasti mukaan!