Suunnistuskerho

TERVETULOA RASTI-JUSSIEN SUOSITTUUN SUUNNISTUSKERHOON!

Suunnistuskerhon aloitus on tänä vuonna hieman erilainen johtuen korona-viruksen aiheuttamista rajoituksista. Rajoitusten vuoksi suunnistuskerhon aloitettaan omatoimisilla harjoituksilla ja toivotaan että myöhemmin kun päästään kesään päästään kokoontumaan myös porukalla.

Suunnistuskerho on tarkoitettu 6-14 -vuotiaille lapsille, jotka haluavat oppia metsässä liikkumisen ja kartanluvun taitoja hauskalla tavalla. Suunnistuskerhon kautta on helppo lähteä mukaan suunnistuskilpailuihin ja oravapolkukilpailuihin lähdemme koko suunnistuskerhoporukalla. Näissä kilpailuissa ei ole pakko osallistua kilpailuun vaan mahdollista on myös kiertää rata harjoituksena. Kisoista tai kerhokerroista voit kysyä lisätietoa ohjaajilta kerhossa.

Kahden ensimmäisen kerran harjoituksen julkaisemme näillä nettisivuilla vapaasti ladattavissa tai voit noutaa näiden harjoitusten kartan vapaasti Intersportista, näin kaikki lajista kiinnostuneet nuoret ja heidän vanhempansa pääsevät tutustumaan lajiin.

Tämän jälkeen lähetämme ilmoittautuneille vanhemmille linkin sivustoon jonka kautta on mahdollista ladata seuraavan harjoituksen kartta ja siellä on opastus harjoituksen paikalle. Lisäksi ilmoittautuneiden on mahdollista noutaa karttansa Intersportista. Liput ovat rasteilla koko viikon.

Näillä järjestelyillä jatkamme niin pitkään kun rajoitukset estävät kokoontumisen yhdessä.

Tervetuloa liikkumaan ja tutustumaan turvallisesti lähiympäristöömme!Jatkamme normaalisti kerhokokoontumisia, kun kokoontumisia sallitaan.

Ensimmäiseksi jotta päästään hieman suunnistusfiiliksiin ja muistelemaan mistä lajissa on kyse voitaisiin katsoa Suunnistusliiton tekemä video suunnistamisen perusteista.

Seuraavaksi onkin hyvä hieman palautella mieleen miltä suunnistuskartta näyttää ja etsiä alla olevista karttapaloista 5 eroavaisuutta.

Etsi 5 erovaisuutta.

Mikäli sinulla on suunnistuskerhoon tai nuorten suunnistukseen liittyviä kysymyksiä, ole hyvä ja lähetä sähköpostia seuraavaan osoitteeseen.
seinajoenrastijussit (at) gmail.com

Suunnistuskerhon vastuuhenkilö.
Juhani Luhtasaari
puh. 040 58 75179

ILMOITTAUTUMINEN

Vuoden 2020 kerhon ilmoittautuminen tapahtuu tästä linkistä

Huom! ainoastaan sähköinen ilmoittautuminen!

KERHOAIKATAULUT
Vuoden 2020 kerhoaikataulu ja paikat.

ViikkoPäiväPaikka, klikkaamalla paikan nimeä aukeaa linkki lähtöpaikalle
30to 23.7.Aarnikotkan kota, Joupiska
31to 30.7.Pajuluoman koulu
32to 6.8.Oravapolkukisat, Alavus
33ke 12.8.Oravapolku viestit, Laihia
34to 20.8.Törnävän kenttä, Lasten seuranmestaruuskilpailut
35to 27.8.Kyrkösvuori, näkötorni
Taskulamppusuunnistus
KERHOMAKSU

60 euroa: sisältää kartat, ohjauksen, kerhotuotteen, mehut

Kerhomaksu maksetaan Rasti-Jussien tilille: FI40 5419 1520 0173 79

Viestikenttään: Suunnistuskerho 2020 ja lapsen nimi

RYHMÄT

Kerhossa on ryhmiä sekä vasta-alkajille että kokeneemmille suunnistajille, joten tervetuloa mukaan uudet ja vanhat kerholaiset! Alla ryhmäkuvaukset, joiden perusteella voit valita oikean ryhmän.

METSÄKOULU on tarkoitettu alle kouluikäisille vasta-alkajille. Ryhmässä harjoitellaan leikin varjolla metsässä liikkumista ja pikku hiljaa myös kiinnostumista kartasta. Tavoitteena on oppia yksinkertaisimpia karttamerkkejä sekä suuntaamaan kartta oikein ja seuraamaan sen avulla missä liikutaan. Suunnistus on koko perheen laji ja toivomme, että alle kouluikäisten lasten mukana metsässä liikkuu oma vanhempi tai muu huoltaja. Metsäkoululaiset harjoittelevat rastireitin (RR) kulkemista.

KARTTAKOULU on tarkoitettu jo hieman suunnistaneille: esimerkiksi viime vuonna suunnistuskerhon aloittaneet tai ne kouluikäiset, jotka tulevat mukaan ensimmäistä kertaa. Ryhmässä harjoitellaan kartan käsittelyä, esim. kartan taittelu, suuntaaminen ja peukkuote sekä karttamerkkejä ja karttakuvan hahmottamista. Karttakoululaiset suunnistavat jo itsenäisesti rastireittiä (RR) ja tukireittiä (TR).

RASTIKOULU on tarkoitettu suunnistusta muutamia vuosia harrastaneille, jotka opettelevat itsenäistä suunnistamista ja ”oikomista”  rastireitillä (RR). Ryhmässä harjoitellaan karttataitojen lisäksi reitinvalintaa ja rastinottoa. Ryhmäläisiä kannustetaan kilpailemaan esim. matalankynnyksen oravapolkukilpailuissa.

KOMPASSI- ja TAITOKOULU on tarkoitettu jo hieman kokeneemmille suunnistajille, jotka harjoittelevat tai suunnistavat jo yksin normaaleja suunnistusratoja (ilman tukinauhaa). Tavoitteena on oppia lukemaan karttaa, tekemään itsenäisesti järkeviä reitinvalintoja, kehittää suunnistustaitoa sekä oppia suunnistusta ilman siimaria.

Harjoitukset ovat pääosin ”suoran radan suunnistusta” ja tavoitteena on kehittää monipuolisesti suunnistustaidon eri osa-alueita. Taitokoulu toimii yhteistyössä seuran nuortenryhmän kanssa. Suunnistuskerhon harjoitukset Taitokoulussa kuuluvat nuortenryhmän kausimaksuun, joten jos taitokoululainen on maksanut nuortenryhmän kausimaksun, suunnistuskerhomaksua ei tarvitse maksaa.

MIKÄ RR / TR?

Rastireittiradalla (RR) rastilta toiselle on vedetty valkoinen nauha (siimari), joka opastaa reitin löytämisessä rastien välillä. Rastireitin nauhaa ei kuitenkaan ole vedetty suoraan rastilta toiselle vaan se tekee matkalla mutkia, jolloin mutkia oikaisemalla voi päästä seuraavalle rastille paljon helpommin ja nopeammin kuin nauhaa seuraamalla. Rastireitin ydin onkin hyvien oikaisujen valitseminen kartalta ja niiden toteuttaminen maastossa suunnitelman mukaan.

Tukireittiradalla (TR) on edelleen rastireitin tapaan apuna metsässä kulkeva valkoinen nauha (siimari), joka opastaa reitin löytämisessä rastien välillä. Tukireitin rastit eivät kuitenkaan ole nauhan varrella, vaan jonkin matkan päässä siitä. Tukireitillä ei siis voi seurata vain nauhaa, vaan on myös poikettava oikeassa kohdassa nauhalta hakemaan rastia metsän puolelta. Tukireitti vaatii jo hyvää kartanlukutaitoa, mutta metsässä oleva nauha toimii suunnistamisen apuna.

MITÄ TARVITSEN MUKAAN KERHOON?

– Liikuntaan sopivat säänmukaiset vaatteet
– Iloista mieltä 🙂
– Mikäli haluat, harrastuksen edetessä voit ostaa oman emitin (leimauslaite) tai kompassin, mutta varsinkaan alussa et tarvitse niitä.

VANHEMMAT MUKAAN LASTEN TUEKSI KERHOON!

Suunnistus on perhelaji, joten vanhemmat ovat tervetulleita liikkumaan metsään lasten kanssa. Metsä- ja karttaryhmäläisillä on hyvä olla ainakin aluksi oma aikuinen mukana kerhossa.

Kerho pyörii puhtaasti vapaaehtoisvoimin, joten kaikenlainen pienikin apu on tervetullutta. Avustavina tehtävinä kerholaisten vanhemmat voivat esim. jakaa lapsille mehua ja leimoja kerhopasseihin, ottaa nimiä ylös kerhoon tullessa ja metsästä saapuessa tai kerätä “siimaria” pois metsästä. Näihin tehtäviin keräämme vapaaehtoisia ensimmäisillä kerhokerroilla.

VANHEMPI, LIITY JÄSENEKSI HYVÄÄN SEURAAN!

Tietoa jäsenyydestä