Suunnistuskerho

TERVETULOA RASTI-JUSSIEN SUOSITTUUN SUUNNISTUSKERHOON!

Suunnistuskerhon alkaa huhtikuussa 2021.

Suunnistuskerho on tarkoitettu 6-14 -vuotiaille lapsille, jotka haluavat oppia metsässä liikkumisen ja kartanluvun taitoja hauskalla tavalla. Suunnistuskerhon kautta on helppo lähteä myös mukaan suunnistuskilpailuihin ja oravapolkukilpailuihin lähdemme koko suunnistuskerhoporukalla. Näissä kilpailuissa ei ole pakko osallistua kilpailuun vaan mahdollista on myös kiertää rata harjoituksena, myös vanhemman kanssa. Kisoista tai kerhokerroista voit kysyä lisätietoa ohjaajilta kerhossa.

Tervetuloa liikkumaan ja tutustumaan turvallisesti lähiympäristöömme!

Mikäli sinulla on suunnistuskerhoon tai nuorten suunnistukseen liittyviä kysymyksiä, ole hyvä ja lähetä sähköpostia seuraavaan osoitteeseen.
seinajoenrastijussit (at) gmail.com

Suunnistuskerhon vastuuhenkilö.
Jukka Aho
puh. 044 415 4930

Huom! ainoastaan sähköinen ilmoittautuminen!

KERHOAIKATAULUT
Vuoden 2021 kerhoaikataulu ja paikat julkaistaan myöhemmin.

KERHOMAKSU

60 euroa: sisältää kartat, ohjauksen, kerhotuotteen, mehut

Kerhomaksu maksetaan Rasti-Jussien tilille: FI40 5419 1520 0173 79

Viestikenttään: Suunnistuskerho 2020 ja lapsen nimi

RYHMÄT

Kerhossa on ryhmiä sekä vasta-alkajille että kokeneemmille suunnistajille, joten tervetuloa mukaan uudet ja vanhat kerholaiset! Alla ryhmäkuvaukset, joiden perusteella voit valita oikean ryhmän.

METSÄKOULU on tarkoitettu alle kouluikäisille vasta-alkajille. Ryhmässä harjoitellaan leikin varjolla metsässä liikkumista ja pikku hiljaa myös kiinnostumista kartasta. Tavoitteena on oppia yksinkertaisimpia karttamerkkejä sekä suuntaamaan kartta oikein ja seuraamaan sen avulla missä liikutaan. Suunnistus on koko perheen laji ja toivomme, että alle kouluikäisten lasten mukana metsässä liikkuu oma vanhempi tai muu huoltaja. Metsäkoululaiset harjoittelevat rastireitin (RR) kulkemista.

KARTTAKOULU on tarkoitettu jo hieman suunnistaneille: esimerkiksi viime vuonna suunnistuskerhon aloittaneet tai ne kouluikäiset, jotka tulevat mukaan ensimmäistä kertaa. Ryhmässä harjoitellaan suunnistamisen alkeita, esim. kartan käsittely, suuntaaminen ja peukkuote sekä karttamerkkejä ja karttakuvan hahmottamista. Karttakoululaiset opettelevat itsenäisesti rastireittin (RR) suunnistamista.

RASTIKOULU on tarkoitettu suunnistusta muutamia vuosia harrastaneille, jotka jo suunnistavat itsenäisesti rastireittiä (RR) tai tukireittiä (TR). Ryhmässä harjoitellaan karttataitojen lisäksi reitinvalintaa ja rastinottoa. Ryhmäläisiä kannustetaan kilpailemaan esim. matalankynnyksen oravapolkukilpailuissa.

KOMPASSI- ja TAITOKOULU on tarkoitettu jo hieman kokeneemmille suunnistajille, jotka harjoittelevat tai suunnistavat jo yksin normaaleja suunnistusratoja (ilman tukinauhaa). Tavoitteena on oppia lukemaan karttaa, tekemään itsenäisesti järkeviä reitinvalintoja, kehittää suunnistustaitoa sekä oppia suunnistusta ilman siimaria.

Harjoitukset ovat pääosin ”suoran radan suunnistusta” ja tavoitteena on kehittää monipuolisesti suunnistustaidon eri osa-alueita. Taitokoulu toimii yhteistyössä seuran nuortenryhmän kanssa. Suunnistuskerhon harjoitukset Taitokoulussa kuuluvat nuortenryhmän kausimaksuun, joten jos taitokoululainen on maksanut nuortenryhmän kausimaksun, suunnistuskerhomaksua ei tarvitse maksaa.

MIKÄ RR / TR?

Rastireittiradalla (RR) rastilta toiselle on vedetty valkoinen nauha (siimari), joka opastaa reitin löytämisessä rastien välillä. Rastireitin nauhaa ei kuitenkaan ole vedetty suoraan rastilta toiselle vaan se tekee matkalla mutkia, jolloin mutkia oikaisemalla voi päästä seuraavalle rastille paljon helpommin ja nopeammin kuin nauhaa seuraamalla. Rastireitin ydin onkin hyvien oikaisujen valitseminen kartalta ja niiden toteuttaminen maastossa suunnitelman mukaan.

Tukireittiradalla (TR) on edelleen rastireitin tapaan apuna metsässä kulkeva valkoinen nauha (siimari), joka opastaa reitin löytämisessä rastien välillä. Tukireitin rastit eivät kuitenkaan ole nauhan varrella, vaan jonkin matkan päässä siitä. Tukireitillä ei siis voi seurata vain nauhaa, vaan on myös poikettava oikeassa kohdassa nauhalta hakemaan rastia metsän puolelta. Tukireitti vaatii jo hyvää kartanlukutaitoa, mutta metsässä oleva nauha toimii suunnistamisen apuna.

MITÄ TARVITSEN MUKAAN KERHOON?

– Liikuntaan sopivat, säänmukaiset vaatteet
– Iloista mieltä 🙂
– Mikäli haluat, harrastuksen edetessä voit ostaa oman emitin (leimauslaite) ja kompassin, mutta varsinkaan alussa et tarvitse niitä.

VANHEMMAT MUKAAN LASTEN TUEKSI KERHOON!

Suunnistus on perhelaji, joten vanhemmat ovat tervetulleita liikkumaan metsään lasten kanssa. Metsä- ja karttaryhmäläisillä on hyvä olla ainakin aluksi oma aikuinen mukana kerhossa.

Kerho pyörii puhtaasti vapaaehtoisvoimin, joten kaikenlainen pienikin apu on tervetullutta. Avustavina tehtävinä kerholaisten vanhemmat voivat esim. jakaa lapsille mehua ja leimoja kerhopasseihin, ottaa nimiä ylös kerhoon tullessa ja metsästä saapuessa tai kerätä “siimaria” pois metsästä. Näihin tehtäviin keräämme vapaaehtoisia ensimmäisillä kerhokerroilla.

VANHEMPI, LIITY JÄSENEKSI HYVÄÄN SEURAAN!

Tietoa jäsenyydestä