Seinäjoella ja sen lähiympäristössä toimiva suunnistuksen erikoisseura Rasti-Jussit on jatkanut valmennusryhmien toimintaa seuraavalle kolmevuotiskaudelle 2022 – 2024 seuran huippusuunnistuksen kehittämiseksi H/D 11-21 sarjoissa kilpaileville suunnistajille . Kyseessä on kolmivuotinen projekti, joka kestää kauden 2024 loppuun saakka. Päätavoitteena tämän kolmevuotiskauden aikana on Kauhavalla kisattava Lakia-Jukola 2024.

Valmennusryhmiä on kaksi:

 • RaJu-edustus
 • Rajujunnut (11 – 16 -vuotiaat)

Raju-edustus ryhmän sisällä on Jussien ja Venlojen tiimit. Tässä ryhmässä suunnistavat tavoitteellisesti harjoittelevat suunnistajat joiden tavoitteet ovat pärjätä SM-kisoissa ja viesteissä.

Rajujunnut valmennusryhmä on tarkoitettu 11-vuotiaista ylöspäin suoria reittejä suunnistaville suunnistajille. Rajujunnujen ryhmässä pyritään luomaan tarvittavat taidot kohti edustusryhmää ja opetallaan harjoittelua.

Ryhmien jäsenille järjestetään erillisiä harjoituksia, leirejä ja testauksia. Ryhmien jäsenet tavoittelevat henkilökohtaista kehitystä ja hyvää menestystä sekä menestystä viesteissä (mm. Venlojen viesti, Nuorten Jukola ja Viestiliiga sekä SM-viestit). Ryhmissä on noin 30 jäsentä.

Valmennusryhmätoiminta on saanut alkunsa syksyllä 2012 perustetusta nuorten valmennusryhmästä, joka oli urheilullisesti menestys. Ryhmäläiset nostivat kautta linjan tasoaan ja saalistivat satoja aluemestaruusmitaleja, kymmeniä SM-mitaleja sekä plakettisijoja. Vuonna 2012 nuorten Jukolassa noustiin jo haastamaan muita Suomen huippusuunnistusseuroja, josta loppusijoitukseksi tuli hienosti sija 12. Lisäksi kaksi ryhmäläistä on valittu nuorten maajoukkueisiin. Rasti-Jussien salmiakkikuvioiset asut saivat hyvin näkyvyyttä myös lehtien palstoilla sekä TV-kuvissa.

 • Rasti-Jussien valmennusryhmän toiminta pyörii kolmen vuoden sykleissä.
 • Ryhmään valitut jäsenet sitoutuvat edustamaan Rasti-Jusseja vähintään kolmen (3) vuoden ajan (tuki peritään takaisin, jos vaihtaa seuraa kesken projektin.)
 • Ryhmät on tarkoitettu suoria ratoja suunnistaville nuorille, jotka haluavat kehittyä suunnistajina ja myös tavoitella menestystä. (ikä n. 11 vuodesta ylöspäin).
 • Ryhmä kokoontuu vähintään 2 kertaa kuukaudessa ajalla lokakuu-huhtikuu, kesän harjoitukset, leirit ja testaukset erikseen.
 • Ryhmälle järjestetään omia harjoituksia, leirejä ja yhteisharjoituksia myös muiden seurojen kanssa. Esim. Leimaus leiri, testijuoksut, yhteisharjoitukset esim. SSU:n ja alueen muiden seurojen kanssa.
 • Tarkoitus on, että jokaisen ryhmäläisen kanssa katsotaan henkilökohtaiset kehityskohteet. Varmistetaan, että liikuntaa tulee tavalla tai toisella viikossa riittävä määrä peruskunnon kohottamiseksi, lisäksi jokaisen suunnistustaitoa pyritään kehittämään ympäri vuoden.
 • Jäsenille hankitaan yhteiset kilpailu ja harjoitusasut (suunnistusasu ja juoksupuku).
 • Ryhmään haetaan erillisellä hakulomakkeella jossa kysytään: henkilötiedot, taitotaso, menestys ja tavoitteet. Valmennusvaliokunta hyväksyy jäseneksi, mutta rimaa pääsylle ei nosteta korkealle.
 • Ryhmän jäsenien kanssa tehdään urheilijasopimus (14 v. ja vanhemmat)
 • Ryhmään on mahdollisuus hakea kesken projektin keston vuodeksi kerrallaan ja tapauskohtaisesti hakemukset hylkää tai hyväksyy valmennusvaliokunta (asuja ei voi taata kesken projektin tulevalle, koska ei voida tilata ja painattaa kustannussyistä jokaiselle erikseen).
 • Jäsenille pyritään esim. liiton tms. tahon kautta saamaan harjoituspäiväkirja diagrammein esim. tietokoneelle, jonne harjoitukset kirjattaisiin.
 • Ryhmän jäsenet voivat vapaasti harrastaa myös muita lajeja, joka nähdään monipuolisuutena ja kunnon kehittämisenä ennemmin kuin rasitteena.
 • Jäsenen on oltava käytettävissä viesteissä sekä edustettava seuraa AM-, SM-tason kisoissa sekä Nuorten Jukolassa

Rasti-Jussien valmennuslinjaus noudattaa suomalaisen suunnistuksen Vauhtia! Taitoa! Kanttia! valmennuslinjausta, joka kuvaa ikäkausittain fyysisen, suunnistustaidon ja psyykkisenkin harjoittelun tavoitetasot, joilla on mahdollista kehittyä maailman huipulle asti.

Lataa Vauhtia! Taitoa! Kanttia! opas tästä (pdf 3,2Mt)