Kilpailut käydään Timo Joensuun vasta valmistuneella Jouppilanvuoren kartalla. Maasto käsittää runsaita pieniä ja vähän suurempia polkuja. Alueelle on hyvin vilkasta maastopyöräilyharrastusta, jonka takia uria on paljon. Erityisesti haluaisimme mainita, että varsinkin alueen eteläosilla – toki muuallakin – olevat vihreät osat ovat melko hidaskulkuisia, minkä johdosta kannattaa miettiä reitinvalintoja. Maastossa on melko paljon rasteja, joten tsekkaa koodi varmistaaksesi, että olet oikealla rastilla. Viestimaasto on saman kaltainen, kun henkilökohtaisessakin, vaikka ovat lähes kokonaan eri alueilla. Viestissä rasteja on runsaasti suhteellisen lähekkäin, joka vaatii tarkkaavaisuutta leimatessa.

Ratamestarit toivottavat kilpailijoille onnea omaan suoritukseensa.

Pertti Luuri henkilökohtaiset radat

Jussi Pasanen viestiradat

Ratamestarin mietteitä lasten radoista

Nuorimpien radat, niin henkilökohtaisessa kuin viestissäkin, kulkevat hyväpohjaisessa maastossa, jossa on tiheä kuntorata- ja polkuverkosto. Alueelle on syntynyt lisääntyneen maastopyöräily- ja polkujuoksuharrastuksen myötä paljon uusiakin polkuja, joista pienimpiä ei ole kuvattu kartalle. Vauhtia kannattaakin säätää sen verran, että ehtii tarkasti lukea sijaintinsa, vielä radan loppuosallakin. Merkittäviä korkeuseroja on vain kilpailukeskuksen läheisyydessä, minkä senkin voi huomioida reitinvalinnassa ja vauhdinjaossa, etenkin viestissä jonka lähtö ja vaihto on isolla tekonurmella. 

Rastireittiradoilla, niin henkilökohtaisessa kuin viestissäkin, nauha vie tietysti varmasti rastille, mutta omia reitinvalintamahdollisuuksia on toki tarjolla. Niitä kannattaa tehdä, kunhan rastilta lähtiessä on suunnitelma koko rastivälille. Aivan lyhyin reitti ei aina ole nopein, mutta oman valinnan toteuttaja on useimmiten nauhaa pitkin etenevää nopeampi.

Tukireitin suunnistaja saa samat ohjeet, ja lisäksi neuvon käyttää rastireitin nauhaa tukena silloin kun siitä selvästi on hyötyä. Tukireitilläkään suoraviivaisesti eteneminen ei ole nopein tapa, mutta jos suunnistaja osaa hyödyntää myös maaston muotoja sujuvasti, se myös nopeuttaa suoritusta.

Henkilökohtaisen kilpailun lähtöpaikalle on matkaa puolitoista kilometriä (siis vähän enemmän kuin ohjeistetaan). Valinta tehtiin kilpailumaaston perusteella, jotta saatiin tarjolle mielekäs suunnistustehtävä heti K-pisteeltä. Lähtöön on kilpailukeskuksesta hyvä polkuyhteys, ja tarvittaessa autollakin pääsee lähelle. Lähdöt 1 ja 2 ovat lähellä toisiaan, mikä myös helpottanee huoltajina toimivia.

Tervetuloa Joupiskalle ja hyviä suunnistuskokemuksia kaikille toivottaen

Arto Ikola, rastireitti- ja tukireittiradat