Hippo-Suunnistuskoulu 2022

TERVETULOA RASTI-JUSSIEN SUOSITTUUN HIPPO-SUUNNISTUSKOULUUN!

Suunnistuskoulu alkaa huhtikuussa 2022.

Suunnistuskoulu on tarkoitettu 4-14 -vuotiaille lapsille, jotka haluavat oppia metsässä liikkumisen ja kartanluvun taitoja hauskalla tavalla. Suunnistuskoulun kautta on helppo lähteä myös mukaan suunnistuskilpailuihin. Etelä-Pohjanmaalla järjestetään kompassicup kilpailuja jotka ovat erityisen helppoja suunnistustapahtumia lapsille. Näissä kilpailuissa on mukana ohjaajiamme, joilta voit kysyä tarvittaessa aina apua. Avustamme myös kilpailuihin ilmoittautumisessa ja ilmoittautumisjärjestelmän käytössä, Kaikesta mieltäsi askarruttavista asioista voit kysyä lisätietoa suunnistuskoulussa ohjaajiltamme.

Tervetuloa liikkumaan ja tutustumaan turvallisesti lähiympäristöömme!

Tulevan kauden aikana on myös useita helpon lähestymisen lasten suunnistuskilpailuja kuten alueellamme järjestettävät kompassikilpailut ja Särkänniemisuunnistus Tampereella Särkänniemin huvipuistossa. Kilpailuihin osallistuvien on kuitenkin lunastettava lisenssi joka jokaisen on itse hankittava. Lisätietoa ja ohjeet lisenssin lunastamiseen löydät Suomen Suunnistusliiton sivuilta: https://www.suunnistusliitto.fi/liitto/lisenssi/


Mikäli sinulla on suunnistuskouluun tai nuorten suunnistukseen liittyviä kysymyksiä, ole hyvä ja lähetä sähköpostia seuraavaan osoitteeseen.
seinajoenrastijussit (at) gmail.com

Suunnistuskoulun vastuuhenkilö.
Jukka Aho
puh. 050 474 4930

Huom! ainoastaan sähköinen ilmoittautuminen!

Suunnistuskoulun hinta on vuonna 2022 60€. (sisältäen opastuksen suunnistuksen saloihin, seuran jäsennyyden ja ilmoittautumismaksut kilpailuihin.)

Hippo-suunnistuskoulun 2022 alustava kalenteri (Eri väreillä lapsille suunniteltuja, sopivia suunnistuskilpailuja)

Hippo-suunnistuskoulu ilman väriä.

Sinisellä: Särkänniemi suunnistus

Punaisella: Oman seuran kilpailut Ilmajoella

Keltainen: Kompassicup-kilpailut, suunnistusliiton julkaisema kilpailusarja erittäin helpon tason kilpailuja kaikille lapsille.

Vihreällä: Koululiikuntaliiton kisat.

pvmkellonaikapaikkalisätietoa
to 21.4. klo 18 – 19.30UrheilutaloHippo-suunnistuskoulun tutustuminen ja aloituskerta
to 28.4.klo 18 – 19.30 Pruukin yhtenäiskoulu
to 5.5.klo 18 – 19.30 Pajuluoman koulu
to 12.5.klo 18 – 19.30Areena P-alue
to 19.5.klo 18 – 19.30 Törnävän sairaala
la 21.5.klo 18 – 19.30Särkänniemi suunnistus, Tampere
Suunnistetaan särkänniemen huvipuistoalueella. Ilmottautuminen erikseen.
su 22.5.klo 18 – 19.30AM-keskimatka, Ilmajoki HuissiSeuran omat kilpailut joihin ilmoittautuminen erikseen.
to 26.5.klo 18 – 19.30 Katajalaakson päiväkoti
ti 31.5.Kompassicup, LapuaHelpot ja mukavat kilpailut lapsille, joihin kannustetaan lähtemään.
to 2.6.Törnävän koulu
to 9.6.Tanelinrantailtarastit samassa paikassa
ke 15.6.Kompassicup-kilpailut, KauhajokiHelpot ja mukavat kilpailut lapsille, joihin kannustetaan lähtemään.
to 16.6.Niemistö
ke 29.6.Kompassicup, KurikkaHelpot ja mukavat kilpailut lapsille, joihin kannustetaan lähtemään.

KESÄTAUKO

Syyskaudella Rasti-Jussit järjestävät koululiikuntaliiton kilpailut koko Suomen opiskelijoille. Tällöin Seinäjoelle paljon nuoria suunnistajia ympäri Suomea. Lähde sinäkin silloin mukaan kilpailuihin tai katsomaan.

Nämä kilpailut on merkittynä tähän kalenteriin ja tarjoamme ennen kilpailuja mahdollisuuden tulla tutustumaan kisakeskuksen toimintoihin, sillä viikolla emme järjestä suunnistuskoulua sillä jäsenemme ovat kovasti kiinni tuon kisan järjestelyissä.

pvmkellonaikapaikkalisätietoa
to 4.8.klo 18.00-19.30Hyllykallion tennishalli
to 11.8.klo 18.00-19.30Valkiavuoren koulu
ke 17.8.Kompassicup-kilpailu, LaihiaHelpot ja mukavat kilpailut lapsille, joihin kannustetaan lähtemään.
to 18.8klo 18.00-19.30Hyllykallion koulu
to 25.8.klo 18.00Joupiskakisakeskuksen toimintojen opastus ja tutustuminen kisoihin osallistuvat
pe 26.8.JoupiskaKoululiikuntaliiton henkilökohtainen, ilmoittautumiset koulujen kautta
la 27.8.JoupiskaKoululiikuntaliiton viestit, ilmoittautumiset koulujen kautta
su 28.8.klo 11.00JoupiskaKoululiikuntaliiton viestirata juostavana
ke 31.8.18:00-19:30Joupiskan ampumaratapäätöskerta
to 1.9.Iltarastit koskenalantieiltarasteilla Rastireitti ja Tukireitti, sekä suoria ratoja. Omatoimisesti suunnistaen

SUUNNISTUSKOULULAISEN MAKSU

Kausimaksu vuonna 2022 on 60 euroa. Lajiin on mahdollista tutustua kaksi kertaa suunnistuskoulussa ilmaiseksi.

Mitä kausimaksu sisältää:

 • Seuran jäsenyyden jonka myötä oikeuden edustaa Rasti-Jusseja kilpailuissa
 • Viikottaiset harjoitukset:
  • Kesällä suunnistuskoulu torstaisin
   • Sisältäen kartat, ohjauksen ja suunnistuskoulun materiaalit
  • Talvikaudella lakeuden juoksukoulun kanssa yhteistyössä järjestettävät juoksuharjoitukset
 • Kaikki alle 13-vuotiaat seuran jäsenet saavat osallistua kilpailuihin seuran maksamana (maksuun eivät sisälly FIN5 tai KRV suunnistusviikkojen maksut).
 • Seuran järjestämät iltarastit ovat ilmaisia alle 20 vuotiaille
  • Sisältäen kartan ja ajanoton

RYHMÄT

Suunnistuskoulussa on ryhmiä sekä vasta-alkajille että kokeneemmille suunnistajille, joten tervetuloa mukaan uudet ja vanhat suunnistuksen ystävät! Alla ryhmäkuvaukset, joiden perusteella voit valita oikean ryhmän.

METSÄKOULU on tarkoitettu alle kouluikäisille vasta-alkajille. Ryhmässä harjoitellaan leikin varjolla metsässä liikkumista ja pikku hiljaa myös kiinnostumista kartasta. Tavoitteena on oppia yksinkertaisimpia karttamerkkejä sekä suuntaamaan kartta oikein ja seuraamaan sen avulla missä liikutaan. Suunnistus on koko perheen laji ja toivomme, että alle kouluikäisten lasten mukana metsässä liikkuu oma vanhempi tai muu huoltaja. Metsäkoululaiset harjoittelevat rastireitin (RR) kulkemista.

KARTTAKOULU on tarkoitettu jo hieman suunnistaneille: esimerkiksi viime vuonna suunnistuskoulun aloittaneet tai ne kouluikäiset, jotka tulevat mukaan ensimmäistä kertaa. Ryhmässä harjoitellaan suunnistamisen alkeita, esim. kartan käsittely, suuntaaminen ja peukkuote sekä karttamerkkejä ja karttakuvan hahmottamista. Karttakoululaiset opettelevat itsenäisesti rastireittin (RR) suunnistamista.

RASTIKOULU on tarkoitettu suunnistusta muutamia vuosia harrastaneille, jotka jo suunnistavat itsenäisesti rastireittiä (RR) tai tukireittiä (TR). Ryhmässä harjoitellaan karttataitojen lisäksi reitinvalintaa ja rastinottoa. Ryhmäläisiä kannustetaan kilpailemaan esim. matalankynnyksen oravapolkukilpailuissa.

KOMPASSI- ja TAITOKOULU on tarkoitettu jo hieman kokeneemmille suunnistajille, jotka harjoittelevat tai suunnistavat jo yksin normaaleja suunnistusratoja (ilman tukinauhaa). Tavoitteena on oppia lukemaan karttaa, tekemään itsenäisesti järkeviä reitinvalintoja, kehittää suunnistustaitoa sekä oppia suunnistusta ilman siimaria.

Harjoitukset ovat pääosin ”suoran radan suunnistusta” ja tavoitteena on kehittää monipuolisesti suunnistustaidon eri osa-alueita. Taitokoulu toimii yhteistyössä seuran nuortenryhmän kanssa. Suunnistuskoulun harjoitukset Taitokoulussa kuuluvat nuortenryhmän kausimaksuun, joten jos taitokoululainen on maksanut nuortenryhmän kausimaksun, suunnistuskoulumaksua ei tarvitse maksaa.


MIKÄ RR / TR?

Rastireittiradalla (RR) rastilta toiselle on vedetty valkoinen nauha (siimari), joka opastaa reitin löytämisessä rastien välillä. Rastireitin nauhaa ei kuitenkaan ole vedetty suoraan rastilta toiselle vaan se tekee matkalla mutkia, jolloin mutkia oikaisemalla voi päästä seuraavalle rastille paljon helpommin ja nopeammin kuin nauhaa seuraamalla. Rastireitin ydin onkin hyvien oikaisujen valitseminen kartalta ja niiden toteuttaminen maastossa suunnitelman mukaan.

Tukireittiradalla (TR) on edelleen rastireitin tapaan apuna metsässä kulkeva valkoinen nauha (siimari), joka opastaa reitin löytämisessä rastien välillä. Tukireitin rastit eivät kuitenkaan ole nauhan varrella, vaan jonkin matkan päässä siitä. Tukireitillä ei siis voi seurata vain nauhaa, vaan on myös poikettava oikeassa kohdassa nauhalta hakemaan rastia metsän puolelta. Tukireitti vaatii jo hyvää kartanlukutaitoa, mutta metsässä oleva nauha toimii suunnistamisen apuna.

MITÄ TARVITSEN MUKAAN SUUNNISTUSKOULUUN?

– Liikuntaan sopivat, säänmukaiset vaatteet
– Omat juomat
– Iloista mieltä 🙂
– Mikäli haluat, harrastuksen edetessä voit ostaa oman emitin (leimauslaite) ja kompassin, mutta varsinkaan alussa et tarvitse niitä.

VANHEMMAT MUKAAN LASTEN TUEKSI !

Suunnistus on perhelaji, joten vanhemmat ovat tervetulleita liikkumaan metsään lasten kanssa. Metsä- ja karttaryhmäläisillä on hyvä olla ainakin aluksi oma aikuinen mukana. Vanhemmat saavat myös itse osallistua lapsensa kanssa suunnistuskouluun ja oppivat samalla itse karttamerkkejä ja suunnistuksen alkeita.

Suunnistuskoulu pyörii puhtaasti vapaaehtoisvoimin, joten kaikenlainen pienikin apu on tervetullutta. Avustavina tehtävinä lasten vanhemmat ja huoltajat voivat esim. leikittää lapsia, jakaa lapsille leimoja suunnistuskoulupasseihin, ottaa nimiä ylös tullessa ja metsästä saapuessa tai kerätä “siimaria” pois metsästä. Näihin tehtäviin voit ilmoittautua ilmoittautumislomakkeella tai suunnistuskoulun ohjaajille.

VANHEMPI, LIITY JÄSENEKSI HYVÄÄN SEURAAN!

Tietoa jäsenyydestä