Suunnistus harrastuksena

Suunnistus on mainio koko perheen harrastus ja monipuolinen kestävyyslaji. Alkuun pääsemiseksi tarvitset vain iloisen mielen ja halun kulkea metsässä. Kuntorastit ovat hyvä paikka tutustua lajin viehätykseen oma-aloitteisesti. Kuntorastit ovat avoin tapahtuma, joka on tarkoitettu myös seurojen ulkopuolisille harrastajille.

Suunnistus vaatii kilpatasolla hyvää fysiikkaa ja suunnistusteknistä osaamista, mutta myös psyykkistä kapasiteettia. Suunnistustaito syntyy kyvystä havainnoida maastoa ja kyvystä verrata havaintoja suunnistuskarttaan. Suunnistukseen liittyvät kompassin käyttö, peukkutekniikka, kartan taittelu, jotka kaikki ovat myös oleellinen osa suunnistustaitoa. Korkeuskäyriä täytyy osata tulkita sekä kartan informaatiota kulkukelpoisuudesta täytyy osata käyttää hyväkseen maastossa.

Suunnistustehtävät liittyvät aivojen kykyyn vastaanottaa tietoa, säilöä tietoa muistiin, jatkuvaa maaston havaitsemista eteen ja sivulle – joskus jopa taakse. Suunnistus on tarkkaavaisuutta, päätöksentekoa, ajatteluun ja ongelmanratkaisuun liittyviä tehtäviä rasituksen alaisena. Suunnistus eroaa monista muista kestävyyslajeista kognitiivisen vaatimustason osalta, koska vain harvassa kestävyyslajissa lajin vaaatimukset perustuvat fysiikan lisäksi yhtä vahvasti kognitiivisiin toimintoihin.

Lapsille Rasti-Jussit tarjoaa suunnistuskerhon, joka starttaa joka kevät jatkuen yli kesän. Kerhossa lapset totutetaan metsään ja suunnistuksen perusasioihin.

Toivottu Aikuisten Suunnistuskoulu aloittaa 6.8.2020. Seuraa tiedotusta aiheesta sivuiltamme.