SUUNNISTUS HARRASTUKSENA

Suunnistus sopii lajina kaikenikäisille tytöille ja pojille. Harrastuksen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa.

Suunnistustehtävät luovat jatkuvasti uusia haasteita harrastajalleen. Alkeisopetus on turvallista kulkemista yhdessä aikuisten kanssa ja lapset voivat edetä omassa tahdissaan kohti vaikeampia suunnistustehtäviä. Suunnistusseurojen tarjoama opetus ja ohjaus etenee taitojen kasvaessa. (Suomen suunnistusliitto)

Tutustu Suomen Suunnistusliiton sivuilla lasten suunnistusratoihin.

Suunnistus on suosittu harrastus lasten ja nuorten parissa. Suomessa on n. 15 000 suunnistavaa lasta ja nuorta, joista valtaosa harrastaa lajia urheiluseurassa. Suunnistus on lajina tasa-arvoinen: tyttöjen ja poikien osuus harrastajista on lähes yhtä suuri. Tutkimukset osoittavat, että suunnistukselle on ominaista harrastajan voimakas sitoutuminen lajiin. Harrastuksen alkuvaiheen ylittäneistä suunnistuksessa on hyvin pieni lopettamisprosentti. (Suomen Suunnistusliitto)

TARVITTAVAT HANKINNAT

Suunnistusharrastuksen voi aloittaa ilman erillisiä välinehankintoja. Alkuvaiheessa välineistä tärkein on sopiva pukeutuminen. Maastoon lähdetään sään mukaisessa ulkoliikuntaan sopivassa asussa, joka on helppo puhdistaa. Kesälläkään metsään ei mennä shortseissa, vaan pitkälahkeisissa suunnistus-, tuuli- tai veryttelyhousuissa. Paitana käytetään kesälläkin yleensä pitkähihaista, ohutta paitaa, joka suojaa oksien raapimiselta.

Suunnistajille on kehitetty lajiin sopivia pukuja ja jalkineita. Suunnistuskengät eli nastarit ovat tukevammat ja kestävämmät kuin tavalliset lenkkitossut. Niiden nastoitettu pohja on maastossa pitävä ja vähentää liukastumista ja niiden aiheuttamia venähdyksiä.

Oman suunnistuspuvun ja –tossujen hankinta on ajankohtaista viimeistään, kun aloittaa kilpailemisen. Seurojen omista asuista voi tiedustella ohjaajilta. Suunnistustossuja ja muita lajiin liittyviä tarvikkeita myyvät lajiin erikoistuneet kaupat, joilla on myyntipisteitä mm. kilpailu- ja kuntorastipaikoilla.

Kompassin käyttöä opetellaan yleensä parin vuoden harrastuksen jälkeen, kun on ensin opittu kartanluvun perusteet, joten oman kompassin hankkiminen sitä ennen ei ole välttämätöntä. Kompasseja on tarjolla useita erilaisia, myös lasten käteen sopivia pienempiä malleja. (Suomen Suunnistusliitto)

Suunnistus harrastuksena

Suunnistus on mainio koko perheen harrastus. Alkuun pääsemiseksi tarvitset vain iloisen mielen ja halun kulkea metsässä. Iltarastit ovat hyvä paikka tutustua lajin viehätykseen oma-aloitteisesti. Ne ovat tarkoitettu myös seurojen ulkopuolisille harrastajille. Valitse vain aluksi vaihtoehdoista lyhyin ja helpoin rata. Lasten on helpointa aloittaa suunnistuskerhosta,  ne alkavat yleensä keväisin.

Kilpailuissa on sarjoja kaikenikäisille ja -tasoisille, joten kilpailuissa voi halutessaan käydä, vaikka ei harjoittelisikaan tosissaan.