SUUNNISTUSKERHOINFO 2017


Tervetuloa Rasti-Jussien suosittuun suunnistuskerhoon!


Suunnistuskerho on tarkoitettu 6-12-vuotiaille lapsille, jotka haluavat oppia metsässä liikkumisen ja kartanluvun taitoja hauskalla tavalla.

Kerho on pyörinyt jo hetken aikaa, mutta mukaan mahtuu vielä! Ilmoittaudu tällä lomakkeella . Ilmoittautuneille lähetetään muutaman päivän sisällä infosähköpostiviesti. Pääasiallinen tiedotuskanava on kuitenkin jatkossa nämä nettisivut.

Kerhoaikataulut


Jatkossa kerhoillat keskiviikkoisin Seinäjoen lähialueilla aina elokuun loppuun saakka nettisivuilta löytyvän erillisen aikataulun mukaan. Heinäkuulla pidämme kerhosta kesätauon.

Kerhon harjoitukset kestävät yleensä noin 1-1,5 h. Aloitetaan aina klo 18.00 pienellä alkuinfolla, jonka jälkeen lapset jakaantuvat (vanhempineen) omiin ryhmiinsä. Ryhmissä aluksi jokin alkuleikki, jonka jälkeen lähdetään metsään. Metsästä palattuaan lapset saavat tarran kerhopassiinsa sekä mehua ja vettä janoa sammuttamaan.

Kerhoaikataulusta löytyvät myös kaikki kesän iltarastit, joissa on vaihtoehtona myös lastenradat: RR ja TR. Iltarasteilla suunnistetaan omatoimisesti, eikä siellä ole “lähettäjän” lisäksi muuta ohjausta. Iltarasteilla metsään lähteminen on ajoitettava aikavälille 16.30-18.30. Lisätietoja iltarasteista nettisivujen vasemmasta sivupalkista. Iltarastit ovat maksuttomia kaikille alle 20-vuotiaille ja myös vanhemmat pääsevät maksuttomasti RR/TR-radoille.

Kerhoaikataulusta löytyvät myös lapsille soveltuvat kilpailut. Kerholaisia kannustetaan kilpailemaan, mutta suunnistus on siitä mukava harrastus, että siinä voi yhtä hyvin olla myös kilpailematta. :)

Ryhmät


Kerhossa on ryhmiä sekä vasta-alkajille että kokeneemmille suunnistajille, joten tervetuloa mukaan uudet ja vanhat kerholaiset! Alla ryhmäkuvaukset, joiden perusteella voit valita oikean ryhmän.

METSÄKOULU on tarkoitettu alle kouluikäisille vasta-alkajille. Ryhmässä harjoitellaan leikin varjolla metsässä liikkumista ja pikku hiljaa myös kiinnostumista kartasta. Tavoitteena on oppia yksinkertaisimpia karttamerkkejä sekä suuntaamaan kartta oikein ja seuraamaan sen avulla missä liikutaan. Suunnistus on koko perheen laji ja toivomme, että alle kouluikäisten lasten mukana metsässä liikkuu oma vanhempi tai muu huoltaja.

KARTTAKOULU on tarkoitettu jo hieman suunnistaneille: esimerkiksi viime vuonna suunnistuskerhon aloittaneet tai ne koululaiset, jotka tulevat mukaan ensimmäistä kertaa. Ryhmässä harjoitellaan kartan käsittelyä, esim. kartan taittelu, suuntaaminen ja peukkuote sekä karttamerkkejä ja karttakuvan hahmottamista. Karttakoululaiset suunnistavat pääosin rastireittiä (RR) oman aikuisen tai seuran ohjaajan kanssa.

RASTIKOULU on tarkoitettu suunnistusta muutamia vuosia harrastaneille, jotka opettelevat itsenäistä suunnistamista ja ”oikomista” rastireitillä (RR). Ryhmässä harjoitellaan karttataitojen lisäksi reitinvalintaa ja rastinottoa. Ryhmäläisiä kannustetaan kilpailemaan esim. matalankynnyksen oravapolkukilpailuissa.

KOMPASSIKOULU on tarkoitettu jo hieman kokeneemmille suunnistajille, jotka selviytyvät jo yksin rastireitillä (RR) ja ovat jo kilpailleet esim. oravapolkukilpailuissa. Tavoitteena on oppia tekemään itsenäisesti järkeviä reitinvalintoja, kehittää suunnistustaitoa ja oppia suunnistamaan tukireittiä (TR). Kompassikoulun kautta on hyvä edetä kohti taitoryhmää.

TAITOKOULU on tarkoitettu 12-vuotiaille ja vanhemmille, jotka ovat suunnistaneet jo useampia vuosia ja pärjäävät metsässä jo täysin itsenäisesti ilman tukinauhaa (siimari). Harjoitukset ovat pääosin ”suoran radan suunnistusta” ja tavoitteena on kehittää monipuolisesti suunnistustaidon eri osa-alueita. Taitokoulu toimii yhteistyössä seuran nuortenryhmän kanssa. Suunnistuskerhon harjoitukset taitoryhmässä kuuluvat nuortenryhmän kausimaksuun, joten jos taitokoululainen on maksanut nuortenryhmän kausimaksun, suunnistuskerhomaksua ei tarvitse maksaa.

Mikä RR / TR?


Rastireittiradalla (RR) rastilta toiselle on vedetty valkoinen nauha (siimari), joka opastaa reitin löytämisessä rastien välillä. Rastireitin nauhaa ei kuitenkaan ole vedetty suoraan rastilta toiselle vaan se tekee matkalla mutkia, jolloin mutkia oikaisemalla voi päästä seuraavalle rastille paljon helpommin ja nopeammin kuin nauhaa seuraamalla. Rastireitin ydin onkin hyvien oikaisujen valitseminen kartalta ja niiden toteuttaminen maastossa suunnitelman mukaan.

Tukireittiradalla (TR) on edelleen rastireitin tapaan apuna metsässä kulkeva valkoinen nauha (siimari), joka opastaa reitin löytämisessä rastien välillä. Tukireitin rastit eivät kuitenkaan ole nauhan varrella, vaan jonkin matkan päässä siitä. Tukireitillä ei siis voi seurata vain nauhaa, vaan on myös poikettava oikeassa kohdassa nauhalta hakemaan rastia metsän puolelta. Tukireitti vaatii jo hyvää kartanlukutaitoa, mutta metsässä oleva nauha toimii suunnistamisen apuna.

Kerhomaksu

50 euroa: sisältää kartat, ohjauksen, kerhopaidan, mehut ja kauden lopussa tehtävän reissun Ähtärin eläinpuistoon (mikäli on saanut kerhopassiin 10 leimaa).

tai

60 euroa: sisältää edellisten lisäksi MYÖS Nuori Suunta-kortin. Kortti sisältää vakuutuksen ja kilpailulisenssin, jota tarvitaan osallistuessa kansallisiin kilpailuihin. Ainoastaan oravapolku- ja aluemestaruuskilpailuihin voi osallistua ilman lisenssiä. Joissain kilpailuissa myös saattajasarjoihin voi osallistua ilman lisenssiä.

Maksu suoritetaan Rasti-Jussien tilille viimeistään 5.5.2017:
Saaja: Rasti-Jussit
IBAN: FI40 5419 1520 0173 79
Eräpäivä: 5.5.2017
Viite: 165

Mikäli maksoit lisenssin ja vakuutuksen sisältävän kerhomaksun (60€), lähetä sähköpostilla osoitteeseen noona.pihlajaniemi ( a ) gmail.com seuraavat tiedot viimeistään 5.5.2017:
- Lapsen nimi
- Osoite
- Henkilötunnus (täydellisenä, tarvitaan Nuori Suunta-kortin vakuutusta varten).

Jos ilmoittauduit sähköisellä lomakkeella ja annoit silloin nämä tiedot, asia on osaltasi ok.

Huom! Ei käteismaksuja.

Vanhemmat mukaan kerhoon!


Suunnistus on perhelaji, joten vanhemmat ovat tervetulleita liikkumaan metsään lasten kanssa. Metsä- ja karttaryhmäläisillä on hyvä olla ainakin aluksi oma aikuinen mukana kerhossa.

Kerho pyörii puhtaasti vapaaehtoisvoimin, joten kaikenlainen pienikin apu on tervetullutta. Avustavina tehtävinä kerholaisten vanhemmat voivat esim. jakaa lapsille mehua ja leimoja kerhopasseihin, ottaa nimiä ylös kerhoon tullessa ja metsästä saapuessa tai kerätä “siimaria” pois metsästä. Näihin tehtäviin keräämme vapaaehtoisia ensimmäisillä kerhokerroilla.

Mitä tarvitsen mukaan kerhoon?


- Liikuntaan sopivat säänmukaiset vaatteet
- Iloista mieltä :)
- Mikäli haluat, harrastuksen edetessä voit ostaa oman emitin (leimauslaite) tai kompassin, mutta varsinkaan alussa et tarvitse niitä.

Liity perhejäseneksi hyvään seuraan!


Suunnistuskerholaiset ovat automaattisesti Rasti-Jussien henkilöjäseniä. Tämä tarkoittaa sitä, että seura maksaa kaikki osallistumismaksut kilpailuihin, joihin lapsi osallistuu. Edelleen suosittelemme seuran perhejäseniksi liittymistä. Näin tuet seuran toimintaa ja perheen kaikki jäsenet saavat mahdollisuuden osallistua maksuttomasti kilpailuihin. Rasti-Jussien perhejäseneksi voit liittyä täällä .

Lisätietoja:


Noona Pihlajaniemi
noona.pihlajaniemi ( a ) gmail.com
puh. 040 839 4877Päivitetty: 6.06.17, Marja Erkkilä